Kokos używany jest w leczeniu wielu schorzeń: wrzodów, astmy, zapalenia oskrzeli, przeziębień, kamieni nerkowych i wielu innych.
Nie ma negatywnego wpływu na cholesterol, działa pomocniczo przy chorobach serca, co daje mu przewagę nad innymi tłuszczami, obniża ryzyko miażdżycy tętnic i chorób serca.
W kosmetyce stanowi naturalną ochroną przed promieniowaniem UV, polecany do cery suchej, doskonale nadaje się również do masażu.